Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Banana kao atraktivna sobna biljka

Banana kao atraktivna sobna biljka

 

No, banana je biljka koja je zahvalna za uzgoj i u zatvorenom. Uz dovoljno svjetla i vode, veliki, glatki listovi oplemenit će svaki prostor. Postoji više sorti banana, one koje daju jestivo voće, kao i one koje nemaju plodove. Imajte na umu da ova biljka treba puno prostora, u slučaju da ne raspolažete s istim, kupite patuljastu bananu. U svakom slučaju, bit će Vam potrebna velika posuda s dobrom drenažom. 

 

Zahtijeva humusno tlo i puno sunčeve svjetlosti

Sobna biljka banane treba bogato, humusnodobro drenirano tlo, kao i obilje sunčeve svjetlosti. Za većinu sorti vrijedi pravilo od 12 sati jake sunčeve svjetlosti dnevno. Ipak, morate ju zaštititi od pregrijavanja pa ju nemojte držati na direktnom suncu. Idealno je u dobro osvjetljenoj prostoriji s pogledom na jug. Banana najbolje uspijeva u tlima s pH vrijednosti između 5,5 i 7,0, navodi gardeningknowhow.comOva biljka zahtijeva puno hranjiva, posebno za vrijeme aktivnog rasta tijekom proljeća i ljeta. Topivo gnojivo im je potrebno davati svakog mjeseca

 

Vlagu voli, ali ne pretjerujte

Osim topline, biljka banane voli i vlagu. Noću joj osigurajte temperaturu oko 19°C, a danju do 26°C. Iako joj treba puno vlage, to ne znači da ju trebate prečesto zalijevati. Zalijte ju obilno, ali do idućeg zalijevanja pustite da se zemlja prosuši, inače će joj korijen strunuti. Lišće redovito hidrirajte špricanjem, a povremeno ga obrišite mekom, vlažnom krpom kako biste uklonili prašinu.  Ljeti biljku banane možete držati i na otvorenom, ali ju zaštitite od vjetra i hladnoće. Podsjećamo, noćna temperatura treba biti oko 18°C. Prije nego ih vratite unutra, biljku banane svakako aklimatizirajte u hodniku, verandi ili sličnom prostoru. 

Štetnici koji napadaju bananu su najčešće lisne i štitaste uši te crvene grinje

Biljka banana je jedna od najvećih zeljastih biljaka cvjetnica, a zanimljivo je kako u strogo botaničkom smislu spada u bobice.

 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja