Naslovna  /  Kolumne   /  Aromaterapijom protiv virusa

Aromaterapijom protiv virusa

 

Bojite li se koronavirusa ili ne, nije naodmet zaštiti sebe i ukućane od virusnih infekcija, jer nitko od nas ne želi biti bolestan. Eterična ulja izvrsna su u borbi protiv virusa i bakterija, jer su se i biljke iz kojih eterična ulja dolaze milijunima godina borile protiv mikroorganizama kako bi opstale i othrvale se bolestima. Esencijalna ulja imaju vrlo složen sastav, većina ulja ima i po nekoliko stotina sastojaka, a znanstvenici stalno izvješćuju o pronalasku novih. Zato su ona vrlo moćni saveznici u borbi protiv bolesti. Brojna eterična ulja imaju snažno antivirusno djelovanje, no ovdje ćemo spomenuti čajevac, ravensaru, eukaliptus globulus, eukaliptus radiatu, saro i niauli.

 

Ulje ravensare (ili ravintsare) trebalo bi svakako imati u kućnoj ljekarni. Vrlo je blago i neškodljivo, pa time i pogodno za djecu. Osim što djeluje kod respiratornih infekcija uzrokovanih virusima, potiče iskašljavanje, ublažava simptome prehlade i hunjavice, a i prirodno je sredstvo za dizanje imuniteta.

 

Čajevac je „otac“ među uljimasnažan je protiv virusa, bakterija i gljivica, a  istraživanja su pokazala da je kao antiseptik 12 puta jači od fenola ili karbolne kiseline koji se često koriste za dezinfekciju.  Dobro ga je kombinirati s eteričnim uljima eukaliptusa globulusa ili ravensare, kako bi se pojačalo njegovo djelovanje na dišni sustav. Čajevac stimulira i rad imunološkog sustava, jačajući otpornost organizma. Snižava i temperaturu.

 

Eterična ulja preventivno je najbolje koristiti u difuzorima, kako bi se ona raspršila po prostoru i spriječila prijenos virusnih infekcija. Tako,  primjerice, raspršena mješavina eukaliptusa i čajevca ubija više od 70 posto bakterija i virusa prisutnih u zraku. Ako želite pročistiti zrak u prostoriji u kojoj boravi novorođenče, onda uključite difuzor, prozračite prostoriju, pa tek onda neka vaša beba boravi u tom prostoru. Ulja možete i utrljavati lokalno na leđa, prsa, stopala, sinuse ili čelo, no u tu ih je svrhu potrebno pomiješati s nekim baznim uljem (badem, maslina, marelica, makadamija…). Pokušajte i u svoj svakodnevni ritual ubaciti i konzumaciju ulja crnog kima, koje slovi kao panaceja, odnosno svelijek i izniman je imunomodulator. Važno je da sva eterična i biljna ulja koja želite koristiti u svom domu kao podršku zdravlju budu vrhunske kvalitete, sto posto čista i prirodna.

 

Uradite sami: Mješavina za početne simptome virusne infekcije

 

Ravensara (kemotip cineol) 100 kapi

Eukaliptus radiata 80 kapi

Niauli (kemotip cineol) 60 kapi

  • pomiješati sa 100 ml nekog baznog ulja (badem, makadamija, lješnjak)
  • umasirati 10 do 15 kapi mješavine na prsa i gornji dio leđa tri do pet puta dnevno
  • mješavina nije za djecu i trudnice!

 

Sprej za dezinfekciju i imunitet

40 kapi limuna

20 kapi cimeta

20 kapi eukaliptusa globulusa

10 kapi ružmarina

10 kapi klinčića

  • u sprej bočicu nakapajte ulja, dodajte destiliranu vodu i malo alkohola; promućkajte prije svake upotrebe; koristite i prostoru u kojem boravite, a možete njime prebrisati i površine koje koristite

 

Mješavine za difuzor

  • I –

4 kapi eukaliptusa globulusa

2 kapi klasaste metvice (spearmint)

5 kapi tamjana

     

  • II –

4 kapi limuna

2 kapi ružmarina

2 kapi eukaliptusa globulusa

2 kapi klasaste metvice (spearmint)

 

  • III –

2 kapi ružmarina

2 kapi limuna

2 kapi cimeta

4 kapi eukaliptusa globulusa

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja