Naslovna  /  Kolumne   /  Aromaterapijom protiv melankolije i tjeskobe

Aromaterapijom protiv melankolije i tjeskobe

Njihovo čudesno djelovanje može vam pomoći da se opustite, prevladate stres ili da podignete raspoloženje. Eterična ulja utječu na emocije i vraćaju organizam u balans, pa zašto ih ne koristiti kad god je moguće? Poznato je da eterično ulje lavande djeluje umirujuće, a uvelike pomaže kod tjeskobnih stanja. Umiruje živčani sustav, snižava krvni tlak, ublažava iscrpljenost i nervozu, smiruje glavobolju, pa je uvijek dobro imati ga kod kuće ili uza sebe.

Bergamot djeluje antidepresivno i stimulirajuće, kažu da to ulje „podiže duh“, a jedno je od najdragocjenijih sredstava u aromaterapiji kad je riječ o tretiranju psiho-emocionalnih problema. Pruža osjećaj živahnosti, svježine i daje energiju.

Sva citrusna ulja podići će vam raspoloženje, a najviše su u upotrebi limun i naranča. Limun vraća tijelu i duhu ravnotežu nakon stresnih situacija, smiruje i snižava tlak, a pokazalo se da eterično ulje limuna utječe na aktivnost dijela mozga odgovornog za reguliranje tjeskobe. Naranča, pak, dovodi u emocionalnu ravnotežu, a njen topao, radostan miris kao da sadrži djelić sunca, pa pozitivnije gledamo na svijet.

Ylang – ylang ili cvijet cvjetova jedno je od najboljih antistresnih eteričnih ulja i svatko tko ima tjeskobne napade, preskakanje srca, tahikardiju ili se bori s nekim strahovima, trebao bi ga imati u domu. Djeluje antidepresivno i snižava krvni tlak, no trebalo bi ga koristiti štedljivo, budući da njegov prejak miris može izazvati glavobolje.

Imajte ova ulja uza sebe, kapnite ih na maramicu kada se ne osjećate najbolje i udišite. Nađite u danu barem 15 minuta za sebe u nekom mirnom kutu, kapnite kap nekog od ovih ulja u dlan, protrljajte dlanove, udišite i opustite se. Tijelo i um bit će Vam zahvalni, a Vi ćete se iz dana u dan sve bolje osjećati.

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja