Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Aloa vera i maslinovo ulje protiv prhuti

Aloa vera i maslinovo ulje protiv prhuti

Ah, ta prhut, koliko ste puta uzdahnuli? Možda ste već i tražili stručnu pomoć, koristili posebne šampone, ali ona, uporna i sitna, uvijek se vraća. U mnoštvu  pripravaka i savjeta koji pomažu u suzbijanju ove uporne pojave, odabralli smo nekoliko korisnih i vrlo jednostavnih savjeta. Isprobajte neke od navedenih savjeta, bar jedan od njih bi mogao biti od velike pomoći

Treba znati da je više uzroka pojave peruti, a jedan od glavnih uzročnika je gljivica Pityrosporum ovale koja prirodno nastanjuje folikule kose, a razmnožavanjem uzrokuje upalu i ljuštenje. Na perut utječe i pojava bolesti poput dermatitisa, pretjeran rad lojnih žlijezda, ali i bojni drugi uzroci poput alergija, kozmetičkih preparata, klimatskih uvjeta.

Posljedice nisu samo estetske

Perut vrlo često, osim ljuštenja kože, prate popratne pojave poput svraba, u težim slučajevima crvenila, peckanja i opće neugode. Iako ovakvo stanje ozbiljno ne ugrožava zdravlje, nepravilnim liječenjem ili zanemarivanjem, ova pojava može postati ozbiljniji problem te prerasti u teže stanje poput seboreičnog dermatitisa koji zahtijeva puno više upornosti i vremena za izlječenje.

Najčešći uzroci pojave peruti

    Alergije
    Stres
    Neadekvatna higijena
    Depresija
    Kozmetički preparati, osobito oni za njegovanje kose
    Klimatski uvjeti i promjena temperature (nagla izmjena toplog i hladnog)
    Pretjerano konzumiranje slane, kisele, ljute hrane
    Alkohol
    Pretjerano konzumiranje mesa i mesnih proizvoda
    Dijabetes
    Kožna oboljenja poput psorijaze ili ekcema
    Genetsko nasljeđe

5 prirodnih pripravaka protiv peruti

Primjena aloe vera gela jedan je od učinkovitih načina za ublažavanje i suzbijanje peruti.

Napravi mješavinu maslinova ulja i svježeg korijena đumbira. Smjesu utrljaj u tjeme prije pranja kose i masiraj tjeme. Zatim operi kosu.
Napravi toplu uljnu mješavinu od bademova i maslinova ulja i njome masiraj tjeme i vlasište nakon čega kosu dobro operi.
Pomiješaj dvije žlice octa (predlažem jabučni) i 6 žlica tople vode. Sadržaj polako umasiraj a zatim kosu dobro isperi.
Napravi smjesu od 2 ili 3 jajeta s malo vode. Nanesi smjesu na vlažnu kosu, dobro promasiraj laganim pokretima područje cijeloga vlasišta, pričekaj neko     vrijeme, a zatim sve dobro isperi.

Izvor: zdravakrava.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja