Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Akupresurom lica i stopala protiv alergija

Akupresurom lica i stopala protiv alergija

Kako bi izbjegli neugodne simptome poput glavobolje, kihanja, curenja nosa, suzenja očiju, crvenila i svrbeža, mnogi oboljeli previše vremena provode u izolaciji. Utočište nalaze u zatvorenim prostorima te piju razne antihistaminike. No umjesto zatvaranja u kuću, posezanja za lijekovima i neprestanog brisanja nosa, akupresura nudi jednostavna rješenja koja osobama koje boluju od alergija mogu olakšati život i ublažiti iritantne tegobe.

Šest točaka na licu

Akupunkturolozi savjetuju pritisak na određene točke,  i prije napada alergije, a s ciljem sprečavanja prvih znakova. No ako se već borite s napornim simptomima, akupresura će ublažiti bolest i ubrzati oporavak, a sve što vam je potrebno jest šest prstiju te malo koncentracije i koordinacije. Protiv alergijske reakcije potrebno je tretirati akupresurne točke debelog crijeva, želuca i mjehura.  Tretman je najbolje napraviti na licu jer su ove točke, u blizini nosa i mišića čela, ujedno i mjesta gdje se najčešće pojavljuju alergijske tegobe. Točke debelog crijeva smještene su pokraj vanjskih strana nosnica i treba ih tretirati dijagonalnim pritiskom, prema gore, tj. prema očima. Točke želuca nalaze se ispod očiju (na mjestu gdje se osjeća malo udubljenje u kosti) i treba ih jagodicama prstiju stimulirati prema dolje, tj. prema ustima. Točke mjehura ocrtavaju unutarnji kraj obrva i pritišću se prema gore, tj. prema vrhu glave.

Navedene akupresurne točke tretiraju se simetrično, na obje strane lica, i na svih šest mjesta pritisak se vrši dva puta. Osim točnog razmještaja prstiju, pripazite i na smjer pritiska. Koncentrirajte se i pažljivo koordinirajte pokrete.

Zasebna sedma točka: slezena

Kao što je slučaj sa svim bolestima, tako i problem alergije proizlazi iz temeljne neravnoteže organizma.  Osim šest točaka na licu, akupunkturolozi će radi rješavanja uzroka alergijske patnje često tretirati i udaljenu točku slezene. Sedma točka slezene nalazi se iznad stopala te ispod najistaknutije kosti na unutarnjoj strani gležnja.  Spomenuto mjesto stimulira se samo na lijevoj nozi.

U akupunkturi slezena je važna za reguliranje vlažnosti tijela. Nagomilana vlažnost u organizmu stvara stalne i teške prepreke te potiče alergijske probleme. Stoga akupunkturolozi stimuliraju slezenu kako bi otklonili nakupljenu vlažnost i liječili alergijske smetnje. Slezenu možete tretirati i neovisno o stimuliranju prethodno navedenih točaka na licu. Točku slezene jednostavno je pritiskati dok gledate televiziju, čitate ili sjedeći radite nešto drugo,  što ne zahtijeva korištenje obje ruke. Sjedeći prekriženih nogu, lako možete desnim kažiprstom pritisnuti mjesto ispod unutarnje strane gležnja lijeve noge. Još jednostavnije, naslonjeni na stolici ili u naslonjaču, možete saviti lijevu nogu preko desnog bedra i također desnim prstom stimulirati točku slezene. Pronađite položaj koji vam je najudobniji, opustite se i započnite s masažom.

Osim akupresure

  • U razdoblju kad inače patite od alergija, smanjite konzumaciju ili potpuno izbjegavajte mliječne proizvode. Mlijeko stvara sluz u organizmu, a višak sluzi nadraživat će imunološki sustav i otežati borbu s alergijama.
  • Za vrijeme polinacije, otuširajte se čim dođete kući kako biste smanjili količinu peludi koja se zadržava na tijelu. Također, češće perite kosu jer cvjetni prah, zarobljen u kosi, dodatno iritira dišni sustav, osobito dok spavate.
  • Nabavite neti-posudicu za ispiranje nosa.Neti je drevna, ajurvedska ljekovita tehnika čišćenja dišnih puteva. Ispiranje sinusnih šupljina uklanja sluz i smanjuje oticanje stijenki sinusa te odmah olakšava disanje. Obvezno koristite destiliranu vodu kako biste izbjegli unos bakterija na nadraženu sluznicu.
  • Udišite paprenu metvicu. Miris eteričnog ulja paprene metvice smanjuje začepljenost nosa i olakšava disanje. Kap ulja možete staviti na dlan, protrljati ruke, približiti nosu i udahnuti.

Zahvaljujući akupresuri, odsad možete uživati u sezoni cvjetanja trava i drveća bez bojazni da ćete morati neprestano posezati za papirnatim maramicama i živjeti u izolaciji od prirode. 

Izvor: alternativa-za-vas.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja