Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Ako želite bebu, sad je idealno vrijeme za poraditi na tome

Ako želite bebu, sad je idealno vrijeme za poraditi na tome

Zašto baš mjesec u kojem, čini nam se, imamo najmanje vremena za druženje ispod plahti sa svojim partnerom/icom?

Stručnjaci smatraju da veliku ulogu u zdravlju djeteta igra veća količina vitamina D koja buduća majka “pokupi” u ljetnim mjesecima u poodmakloj fazi trudnoće. Do tog su saznanja došli proučavajući gotovo tri milijuna trudnoća punih pet godina. Znanstvenike su zaintrigirale razlike u postotku zdravih beba rođenih u različitim mjesecima tijekom godine.

Vitamin D u trudnoći je veoma bitan jer njegov manjak može izazvati anomalije u rastu kostiju i razne deformacije djeteta. Pokazalo se da ima utjecaja i na porođajnu težinu djeteta, kao i razvoj imunološkog sustava. Nedostatak vitamina D može povećati šansu i za rahitisom, preeklampsijom i drugim bolestima.

Mjesec koji bi svakako trebali izbjegavati je lipanj koji su znanstvenici prozvali najtoksičnijim mjesecom u godini zbog količine pesticida na sezonskim namirnicama. Zagađenje zraka, odnosno količina smoga koja varira tijekom godine također može nepovoljno utjecati na trudnicu i njezinu bebicu.

Britanski stručnjak za plodnost dr. Stuart Lavery istaknuo je da svakim danom raste broj dokaza koji idu u prilog tome da razdoblje začeća ima ulogu u zdravlju novorođenčadi. Stoga, ostavite se kupnje božićnih poklona, pečenja kolača i bacite se na posao u bračnom krevetu.

Izvor:klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja