
Ajngemahtec iliti ujušak
U zagrebačkim građanskim obiteljima tijekom 20. stoljeća, pa i ranije, nedjeljni ručak započinjao je ajngemahtecom. Juha je sigla iz Austrije, ali se njihov eingemacht, što u slobodnom prijevodu sa njemačkog možemo predstaviti kao “sve zajedno“ ili “sve u jednom“, toliko udomaćio da mu Zagrepčani tepaju umanjenicom.
I da, izliječio je više prehlada i mamurluka od svih obiteljskih liječnika zajedno!
Donosimo vam recept za ajngemahtec koji smo peuzeli iz kuharice “Naša hrana – naše zdravlje” (1939.)
Sastojci:
400 g piletine (nogice, želudac, jetrica, srce, krila, hrbat)
400 g korijenja (peršin, celer, koraba, žuta mrkva)
1/2 luka
2 l vode
žličica soli
3 žlice masti
3 žlice brašna
žlica zelenjave od peršina
žličica papra
Priprema:
Narezan luk popržite na kipućoj masti dok ne požuti pa dodajte narezano meso i papar.
Pirjajte, dodajte korjenasto povrće pa ponovno pirjajte dok ne omekša.
Uspite brašna i miješajte da malo porumeni (a može i bez brašna), zatim dodajte zeleni dio peršina, posolite, dodajte vodu i kuhajte oko 30 minuta.
Jetrica možete poslužiti u juhi ili iskoristiti za pripremu žličnjaka.
juha Foto: Thinkstock
Recept je preuzet iz kuharice “Naša hrana – naše zdravlje” (1939.)
Izvor :Gastro
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!