Naslovna  /  Uređenje interijera   /  7 ukrasnih božićnih biljaka koje traju tijekom cijele godine

7 ukrasnih božićnih biljaka koje traju tijekom cijele godine

Naljepše doba godine već je u punom jeku, a mi vam donosimo biljke kojima možete ukrasiti svoj dom ili ih nekome pokloniti i tako zadržati čar Božića tijekom cijele godine. Nema otpada, a vrlo dobro znamo blagodati biljaka u prostorima gdje boravimo.
Blagdansko se vrijeme približava, a ukrašavanje doma počelo je već s prvim danima prosinca, ako ne i ranije. Većina nas obožava u ovo božićno vrijeme okititi svoje dnevne prostorije raznim detaljima koji bude toplinu oko srca. Ove godine, neka vaš dom bude nešto posebniji nego inače, ukrasite ga sa što više božićnih biljaka koje nakon što proslavimo i novu godinu neće morati na otpad, već ih možete držati na policama i prozorima tijekom cijele godine. Jednako tako učinite i s poklonima, darujte svoje najdraže biljkama koje će ih na ovaj Božić podsjećati tijekom cijele godine. Donosimo vam popis.
Božićna zvijezda

Božićne zvijezde su naravno najpopularnija božićna sobna biljka. Njihovi šiljasti crveni cvjetovi dobro su poznati po tome što se pojavljuju na stolovima i prozorima posvuda tijekom blagdanske sezone, ali one su zapravo tropske biljke koje najbolje rastu na izravnoj sunčevoj svjetlosti i vlažnim temperaturama što ih čini savršenima za našu klimu, tijekom cijele godine.

Amarilis

Manje poznata božićna biljka je amarilis. Sve češće se pojavljuju tijekom zimskih mjeseci, no opet je to tropska biljka koje voli relativno tople temperature i vlažnu klimu, pa se vrlo lako može zadržati i izvan blagdana.

Ružmarin

Ako nemate mjesta za veliku biljku, zašto ne bi posadili ružmarin? Ne samo da je ružmarin pravi božićni šarmer i može se koristiti za mnogo blagdanskih recepata kao i za one izvan božićnog perioda. Uz to, njegove mirisne grančice dobro dođu uvijek, bez obzira na godišnje doba.

Božićni kaktus

Sukulent je uvijek dobra ideja zar ne? Ovu popularnu sobnu biljku nazivaju božićnim kaktusom zbog njezinih prekrasnih listova i bijelih, ružičastih i crvenih cvjetova. Podrijetlom iz kišnih šuma južnog Brazila, ovi će sukulenti ostati zeleni veći dio godine. Neki kažu da mogu živjeti čak 30 godina.

Norfolk bor

Borovi s otoka Norfolk izvrstan su izbor za blagdansku sezonu jer izgledaju poput male verzije božićne jelke, ali to su zapravo tropske biljke koje zahtijevaju vlagu i toplinu da bi cvjetale. Vole biti na jakoj neizravnoj sunčevoj svjetlosti i potpuno će uljepšati vaš dom bez obzira na doba godine.

Božićne bobice

Božićna bobica raste u grmlju, ali se može držati u zatvorenom prostoru u posudi. Dobili su naziv bobičastog voća blagdanske sezone jer daje plodove koji su crveni i puni, ali također se dobro održavaju i kada zima završi. Božićne bobice vole sunčevu svjetlost, tople temperature i vlagu, a njihovo tamno sjajno lišće ljeti će proizvesti bijele cvjetove u obliku zvijezde.

Jeruzalemska trešnja

Zimske trešnje poznate su po svojim bobicama koje izgledaju kao rajčice koje se pojavljuju oko Božića i smještene su u njihovom zelenom lišću. Nemojte ih bacati nakon što ove bobice nestanu. Ljeti biljka cvjeta malim bijelim cvjetovima. No, budite oprezni ako kod kuće imate malu djecu i kućne ljubimce jer zimske trešnje su otrovne.

Izvor: green.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja