Naslovna  /  Prirodna medicina   /  7 sobnih biljaka za čišćenje vašeg prostora od toksina i otrova

7 sobnih biljaka za čišćenje vašeg prostora od toksina i otrova

Sobne biljke – manje toksina, više kisika

Na temelju provedenih istraživanja, NASA je preporučila da na svakih 9 kvadratnih metara stambenog prostora treba staviti biljku u tegli promjera 15 cm. Naime, biljke svojim lišćem upijaju štetne tvari iz zraka i provode ih do korijenja, iskorištavaju kao hranjivo, te tako funkcioniraju kao prirodni pročišćivači zraka.

Ova njihova funkcija odlično se može primijeniti u kućanstvu ili radnom prostoru.

Zbog današnjeg modernog načina života mnogi su primorani veći dio dana boraviti u zatvorenom prostoru zbog posla, drugih obaveza, ali i manjka vremena za boravkom na otvorenom.

Međutim, svima je uvijek ljepše kada je taj zrak čišći, a time i zdraviji. Okruženje bez dovoljno kisika zagušuje vaš organizam, čini nas umornima i bezvoljnima, a loše djeluje i na imunitet.

U današnje vrijeme okruženi smo i brojnim predmetima od kojih mnogi ispuštaju toksine koji mogu pridonijeti razvoju ozbiljnih bolesti.

Najučestaliji toksini u zatvorenim prostorima su:

Formaldehid – često prisutan u tepisima, iverici, izolacijskim pjenama, papiru, sredstvima za čišćenje, adhezivima i retardantima plamena
Trikloretilen – prisutan u laštilima, bojama i adhezivima
Benzen – prisutan u plastici, sintetici i deterdžentima

Svi ti štetni spojevi znatno se mogu umanjiti ako obogatite vaš životni prostor sobnim biljkama koje, osim što pročišćavaju zrak, prostor čine ugodnijim i ljepšim za boravak.

7 biljaka za pročišćavanje vašeg životnog prostora

1. Mirni ljiljan – Spathiphyllum

Mirni ljiljan je prekrasna biljka koja može poboljšati kvalitetu zraka u kući do 60%. Smanjuje razine spora plijesni tako da ih apsorbira kroz listove i hrani njima svoje korijenje.

U kupaonicama može smanjiti pojavu vlage i upiti štetne pare od acetona i alkohola. Uklanja amonijak, benzen, formaldehid i trikloretilen.

Uz to ga krasi i bijeli cvijet koji je izuzetno lijep za dekoraciju prostora. Mirni ljiljan nije zahtjevan za održavanje, traži indirektno svjetlo i vlažnu zemlju.

2. Zlatni puzavac – Epipremnum aureum

Zlatni puzavac izvrstan je čistač zraka, no može biti otrovan za kućne ljubimce, pa zato pripazite na to. S druge strane, ima blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi jer filtrira zrak od benzena i formaldehida, koji su primjerice prisutni u dimu cigarete.

Zbog jednostavnog održavanja, među popularnijim je sobnim biljkama.

Traži jako malo brige. Zalijeva se samo kada je zemlja suha, a idealno mjesto za držanje je na indirektnom svjetlu.

3. Kućna paprat – Nephrolepis exaltata

Kućna paprat zelena je biljka koja predstavlja prirodni ovlaživač zraka i ima lijep izgled. Idealna je za one koji imaju problema sa suhom kožom i drugim pratećim tegobama hladnog vremena.

Osim ovlaživanja zraka, eliminira i tragove formaldehida te većine drugih vrsta toksina. Kod održavanja bitno je držati kućnu paprat na osvijetljenom mjestu i obilno je zalijevati.

4. Zeleni ljiljan – Chlorophytum comosum

Zeleni ljiljan je česta sobna biljka i jednostavna je za održavanje. U samo 2 dana može otkloniti čak 90% toksina iz zraka. Lišće zelenog ljiljana raste vrlo brzo i pomaže u apsorbiranju štetnih supstanci poput plijesni ili drugih alergena.

Također uklanja i manje količine formaldehida i ugljičnog monoksida iz zraka. U jednom ispitivanju, soba ispunjena zelenim ljiljanima bila je pročišćena od ugljičnog monoksida u roku od samo 24 sata.

5. Svekrvin jezik – Sansevieria trifasciata

Svekrvin jezik ili sanseverija noću proizvodi kisik zbog čega je idealna biljka za spavaću sobu. Podjednako mu pogoduju osvijetljena, kao i tamnija mjesta.

Predstavlja jeftin način za pročišćavanje zraka. Također pročišćava i mnogo druge otrovne čestice iz zraka.

Posebno je pogodan za spavaće sobe u kojima je, inače, osjetljivo postavljati bilo kakve vrste biljaka, zato što većina njih, za razliku od sanseverije, noću uzima kisik iz zraka.

6. Fikus gumijevac – Ficus elastica robusta

Ova biljka ovlažuje zrak, uklanja štetna isparavanja u zraku i smanjuje štetne mikroorganizme u sobi. Njegova učinkovitost u pročišćivanju zraka poboljšava se s vremenom.

Bakterije koje se nalaze u listovima fikusa, hrane se toksinima iz zraka. Ovim procesom fikus emitira čisti zrak, a s rastom same biljke njezini mikroorganizmi se množe i ona tako postaje efikasnija u daljnjem pročišćivanju zraka.

Ako ste alergični na lateks, pažljivo rukujte s fikusom!

7. Krizantema – Chrysanthemum

Krizantema je posebno atraktivna biljka, učinkovita u uklanjanju štetnih hlapljivih organskih spojeva (VOC spojeva), posebice benzena koji se povezuje s rakom.

Mnogi duhanski proizvodi sadrže visoke razine benzena zbog čega je ova biljka korisna u kućanstvima pušača.

Izvor: alternativa-za-vas

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja