Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  7 dokazanih razloga zašto je boravak vani nešto najbolje za djecu!

7 dokazanih razloga zašto je boravak vani nešto najbolje za djecu!

 

Boravak vani je prirodni protuotrov ekranima

Neka nova istraživanja govore kako boravak u prirodi može poništiti negativne posljedice vremena provedenog pred ekranom. Jedno drugo istraživanje ističe kako je kombinacija vremena pred ekranom i vremena provedenog vani idealna i optimalna za učenje. Tim znanstvenika sugerirao je da priroda uravnotežuje zahtjeve za pažnjom koje traži ekran te smanjuje kognitivni zamor.

 

Vrijeme vani nije strukturirano te potiče maštu i kreativnost

Pošaljite djecu van bez igračaka i ideja što da rade. Okoliš se stalno mijenja, bilo zbog vremenskih uvjeta, godišnjih doba, pa sam po sebi pruža puno mogućnosti za igru i učenje. Stručnjaci smatraju da su stvari u prirodi materijali otvorenog tipa koji mogu odgovoriti na dječju potrebe i maštu. Igra vani nudi djeci slobodu da budu radoznala, istraživačkog i avanturističkog duha, inovativna i neuredna.

 

Veća je vjerojatnost za pojačanom aktivnošću

Preporuka je stručnjaka barem tri sata slobodnog kretanja i aktivnosti za djecu. Odvesti djecu van jednostavan je način kako omogućiti djeci da se više kreću i da budu aktivnija. Vanjski svijet pun je neistraženih kutaka, zanimljivih zvukova i materijala, a njihovo otkrivanje i korištenje iziskuje pojačano kretanje.

 

Zašto je dobro zaprljati se

Prljavština nije dobra samo za razvijanje imuniteta. Naime, dokazano je da ona dobro djeluje i na naše mentalno zdravlje, a navodno izloženost prljavštini smanjuje depresiju i tjeskobu.

 

Potiče edukaciju i učenje

Studije iz 2018. godine pokazuju da provođenje vremena vani može poboljšati sposobnost koncentracije, čak i kad se vrate u zatvoren prostor. Dakle, vrijeme u prirodi ima trajne koristi za njihove sposobnosti da se usredotoče i uče. Osim toga, priroda ima jedinstvenu sposobnost da stimulira i uči.

 

Potiče socijalnu interakciju

Aktivna igra često je i socijalna igra, pa provođenje vremena vani često potiče djecu da budu zajedno. Vanjsko okruženje također omogućuje djeci da pokažu različite aspekte svoje osobnosti koji se možda neće pojaviti tijekom igre u zatvorenom prostoru. Također, djeca su vani više sklona suradnji, a manje sukobu.

 

Priroda smanjuje stres

Sve je više dokaza kako priroda blagotvorno djeluje na čovjekovo mentalno zdravlje. Svatko se nakon boravka u prirodi osjeća smirenije i opuštenije. Jednako je i s djecom. Urbani život tjera njihove mozgove da rade sve brže i brže, a boravak vani pruža idealan odmor od mentalnog umora.

 

Izvor: djecjaposla.hr

 

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja