Naslovna  /  Prirodna medicina   /  6 prijedloga iz prirodne ljekarne protiv opadanja kose

6 prijedloga iz prirodne ljekarne protiv opadanja kose

Ako gubite 50-150 vlasi dnevno, to je normalno stanje, no opada li vam više kose od toga, riječ je o poremećaju, koji je usto neugodno vidljiv. Gubitak kose može biti uzrokovan velikim emocionalnim stresom, poremećajem rada hormona, bolestima, lošom prehranom, nasljednim faktorom, uzimanjem lijekova i sl.

Srećom, postoje prirodna rješenja koja vam mogu pomoći da uspješno doskočite problemu opadanja kose.

Smanjenje stresa + zdrava prehrana = gusta i snažna kosa

Budući da je gubitak kose često uzrokovan emocionalnim stresom, jako je važno da smanjite stres i da život počnete shvaćati manje ozbiljno. Jelovnik obogatite ekološkim i svježim voćem i povrćem, koje čiste organizam od toksina i djeluju protuupalno.

Takva hrana često blokira ili smanjuje pretvaranje testosterona u DHT (dihidrotestosteron). A upravo je taj nusprodukt muškog hormona veliki krivac za opadanje i gubitak kose kod muškaraca.

Izbjegavajte rafinirana industrijska ulja, šećer, prerađenu hranu, alkohol i veće količine kave jer te namirnice pridonose upalnim stanjima u organizmu, uzrokuju hormonsku neravnotežu te intenziviraju opadanje kose.

Prirodni saveznici zdrave i snažne kose

1. Bučine sjemenke i bučino ulje

Ove zdrave grickalice obiluju cinkom, mineralom koji pridonosi kvaliteti, snazi i zdravlju vaših vlasi. Prema istraživanjima, upravo se manjak cinka dovodi u vezu s hipotireozom i gubitkom kose. Uzimajte i bučino ulje (1 žlicu dnevno) – to će blokirati stvaranje DHT-a u vašem organizmu, a zdrave masnoće iz ovog ulja pridonijet će gustoći vaše kose.   

2. Zeleni čaj

Ovaj napitak koji obiluje polifenolnim tvarima pravi je saveznik vaše kose. Zeleni čaj, naime, blokira pretvaranje testosterona u DHT, čime uvelike čuva gustoću kose.  

3. Chia, lanene i konopljine sjemenke

Chia sjemenke sadrže obilje fosfora, minerala koji potpomaže rast kose. Usto sadrže 9 esencijalnih aminokiselina koje štite kosu i nokte. Lanene sjemenke hrane kosu, umiruju vlasište te potiču rast kose, a sjemenke i ulje konoplje pridonose stvaranju keratina, zahvaljujući čemu kosa postaje snažnija i zdravija.   

4. Ashwagandha

Adaptogene biljke poput ashwagandhe jačaju organizam kako bi se mogao lakše nositi sa stresom, balansiraju hormone te snižavaju razine štetnog hormona kortizola u vašem tijelu. Sve to potiče rast i zdravu gustoću vaše kose. Preporuka je dnevno uzimati oko 500 mg ashwagandhe u prahu.

5. Rhodiola rosea (ružičasti žednjak)

Još jedna moćna adaptogena biljka poznata pod nazivom Rhodiola rosea ili ružičasti žednjak smanjuje opadanje kose i pridonosi njezinoj kvaliteti i gustoći.

6. Eterično ulje ružmarina

Ulje ružmarina je broj jedan među esencijalnim uljima kada je u pitanju rast i gustoća kose. Ono djeluje tako da potiče stanični metabolizam, a to u konačnici stimulira rast vlasi. Istraživanje provedeno 2015. godine čak je pokazalo da je ulje ružmarina podjednako djelotvorno kao minoksidil, otopina koja se inače koristi za stimulaciju rasta kose.

Rastu i kvaliteti vaše kose pomoći će i ulje lavande, timijana, metvice, kadulje… Ta eterična ulja potiču cirkulaciju u vlasištu, a samim time i pridonose rastu kose. Primjena eteričnih ulja: u žlicu maslinova ulja dodajte 3-4 kapi nekoliko eteričnih ulja, primjerice ružmarina, lavande i metvice. Umjesto maslinova ulja možete koristiti i jojobino ili kokosovo ulje.

Tom mješavinom dvaput dnevno nježno izmasirajte područja vlasišta na kojima vam je kosa prorijeđena.

Dodaci prehrani

Kako biste dodatno osnažili kosu, možete uzimati i vitamine B-kompleksa i cink. Vitamini B-skupine pridonose lakšem nošenju sa stresom. Pantotenska kiselina ili vitamin B5 uvelike pomaže radu vaših nadbubrežnih žlijezda, a biotin ili vitamin B7 pridonose gustoći i kvaliteti vlasi.

Kad je riječ o cinku, žene bi trebale uzimati 8 mg, a muškarci 11 mg na dan.

Izvor:Alternativa-za-vas

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja