Naslovna  /  Prirodna medicina   /  4 koraka do ozdravljenja prema Sophie Sabbage

4 koraka do ozdravljenja prema Sophie Sabbage

Ona je odmah nakon dijagnoze odlučila iz temelja promijeniti svoj život i prehranu. Izbacila je šećer, kavu, mliječne proizvode, crveno meso, gluten, ugljikohidrate, čak i voće. Te drastične promjene u prehrani zaista su se pokazale važnima, jer se nakon nekoliko tjedana prestala gušiti u kašlju i s lakoćom se uspinjala uza stube. Prihvatila je i zračenje te kemoterapijski lijek, jer je to smatrala nužnim da uopće preživi terminalni stadij bolesti. Nuspojave su bile snažne mučnine i težak osip, zbog kojeg joj je lice izgledalo kao “spaljeno”.

Sophie savjetuje da je važno poslušati mišljenje svog onkologa, ali i zatražiti drugo, treće i četvrto mišljenje. Informirajte se o metodama liječenja i kod alternativnih praktičara – nutricionista, naturopata, kineskih, ayurvedskih i homeopatskih liječnika.

1. Razbistrite um

Sophie smatra važnim da “promijenite vjerovanja koja vas ubijaju” zato što ona isisavaju vašu energiju i vitalnost te doslovce hrane rak. Zapišite sve što vam vaš um govori, a zatim verificirajte svaku izjavu kao pogrešnu ili istinitu. Uz svaku pogrešnu izjavu napišite onu istinitu. A zatim odlučite da ćete živjeti u skladu s tom istinom.

Evo nekoliko primjera koje je Sophie zapisala:

   – Ubrzo ću umrijeti. To ne znam. To doista ne znam.
   – Moram preživjeti zbog svoje kćeri. Pogrešno. To želim iz dubine duše, ali to ne moram, a možda i neću moći.
   – Protratila sam svoj život. Pogrešno. Proživjela sam ispunjen, blagoslovljen život tijekom kojeg sam služila drugima.

2. Sami usmjerite vlastito liječenje

Sophie je u liječenju raka odlučila kombinirati metode klasične i alternativne medicine jer je vidjela uspješne ishode liječenja i jedne i druge strane. No tu je naišla na problem. Shvatila je da su klasična i alternativna medicina u potpunom raskoraku, što itekako šteti teško oboljelim osobama, koje se zbog toga često moraju opredijeliti samo za jedno.

Sophie donosi četiri ključna elementa navigacije kroz liječenje:

    Slušajte stručnjake

Važno je saslušati stručnjake koji o raku znaju puno više od vas i dobro je saznati sve informacije koje od njih možete dobiti.

    Koristite svoj intuitivni kompas

Nakon što saslušate sva mišljenja i nakon što raspolažete brojnim korisnim informacijama, sljedeći korak je da saslušate sebe. Umjesto da previše racionalizirate, kod donošenja odluka oslonite se na vaš unutarnji kompas – intuiciju. Sophie je zahvaljujući svom unutarnjem glasu odbila uzimanje steroida i zračenje mozga, te je odabrala neke druge, manje invazivne metode, što se poslije pokazalo kao njezina najbolja odluka.

    Osmislite vlastiti plan

Budite sami kreator vašeg plana liječenja i sami odlučite što ćete u njega uklopiti. Ne dopustite si ulogu žrtve jer će vas to dodatno oslabiti. Vodite vaš dnevnik u koji ćete bilježiti sve tretmane koje prolazite, definirajte doze i vrijeme uzimanja lijekova i dodataka prehrani. Tretmane dogovarajte tako da vam ne stvaraju dodatni stres u dnevnom rasporedu. Imajte i svog zdravstvenog savjetnika kojemu najviše vjerujete.

    Sačuvajte sebe kao osobu

Osobe oboljele od teških bolesti zdravstveni sustav, nažalost, često tretira tek kao brojku ili statistiku. Budite iznad toga i sačuvajte sebe kao biće koje ima život i svoja prava. Sjetite se što je dijagnostičar rekao Sophie: “Nemojte postati pacijent.”Sophie je, primjerice, i dalje nastavila raditi kao savjetnica, meditirala bi tijekom magnetske rezonance, na terapije je nosila sliku svog duhovnog učitelja te se uvijek lijepo odijevala kada bi išla u bolnicu. To joj je pomoglo da zadrži sebe kao osobu.

3. Zaplešite s tugom

U tradicionalnoj kineskoj medicini jetra se povezuje s osjećajem ljutnje, bubrezi sa strahom, a pluća s dva osjeta: nadahnućem i tugom. Sophie je tijekom liječenja duboko u sebi osvijestila jednu važnu činjenicu – oduvijek je zanemarivala tugu i potrebu za žalovanjem. Nikada se nije prepuštala tom osjećaju. Znala je da je upravo taj neizraženi osjećaj tuge nekako povezan s njezinim karcinomom.

U prvim tjednima nakon dijagnoze potpuno se prepustila tugovanju, bolest ju je naučila da je tuga iznimno moćna i iscjeljujuća sila. “Moj je rak trebao moje žalovanje, a ja sam trebala svoj rak da otkrijem svoju tugu – kaže Sophie. Istinsko tugovanje, kaže, zapravo otvara, a ne zatvara srce.

4. Iscjeljujuća moć životinja

Budući da je sa suprugom i kćeri živjela na selu, u prirodi, Sophie je često promatrala krdo konja koje je paslo u blizini. Uglavnom je nisu primjećivali.Tijekom mjeseci kada je bila teško bolesna, promatrala ih je s veće udaljenosti jer nije imala snage prići im bliže. No svaki put kada bi ih ugledala iz daljine kako pasu oni bi podigli glavu iz trave i – dogodilo bi se čudo. Prišli bi joj s udaljenosti od otprilike pedeset metara, okružili je, naslanjali njušku na njezine grudi ili je nježno njuškali.

Znala je da to životinje inače čine u svom krdu ili stadu ako je neka životinja bolesna. Tako su ta plemenita bića svaki put kada bi ih posjetila stvarala krug oko nje koji je djelovao iscjeljujuće. Kada su metastaze potpuno nestale iz tijela, konji joj više nisu prilazili. Zahvaljujući tome što je nisu primjećivali znala je da je sve u redu. Konji su postali njezini najbolji dijagnostičari, kojima odlazi svaki put kada osjeti da se u njoj događa neka promjena.

Izvor:alternativa-za-vas

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja