
3 načina kako iskoristiti ljekovita svojstva bundeve
Od nje se rade maske i oblozi kojima se njeguje i hrani koža. Pripremili smo za vas tri načina kako iskoristiti dobrobiti bundeve.
1. Maska od bundeve za lijepu i zdravu kožu
Bogatstvo antioksidansa, vitamina i minerala čini ovu biljku vrlo dobrim prijateljem kože. Maska pripremljena od mesa bundeve čisti i hrani kožu, štiti od upala, akni, bora te sunčevih i staračkih pjega. Jednostavna maska od mesa bundeve:
Sirovo meso bundeve zgnječite u pire. Rasporedite ga ravnomjerno po licu i ostavite da djeluje oko petnaest minuta. Isperite mlakom vodom.
Bogatija maska od bundeve
Baza: sjedinite 1/4 šalice bundeve i jedno jaje. Za suhu kožu bazi dodajte žlicu meda. Za masnu kožu umiješajte žlicu soka od jabuka ili brusnica.
Nanesite masku na lice, ostavite da djeluje 15 do 20 minuta, a zatim isperite.
2. Oblog od bundeve
Oblog od svježe naribane bundeve poznat je kao izvrsno sredstvo za ublažavanje tegoba kod proširenih vena te bolnih i umornih nogu.
Ogulite koru s bundeve, a zatim meso naribajte na ribež. Svježe usitnjeno meso rasporedite po bolnom mjestu, omotajte tkaninom i ostaviti da djeluje što duže.
3. Sok od bundeve
Napitak od bundeve poznati je narodni lijek za dobro zdravlje bubrega te krvožilnog i probavnog sustava. Pomaže kod upale jajnika, problema s prostatom kao i kod tegoba izazvanih menopauzom.
Dobar je i za smirenje, opuštanje živaca, podizanje raspoloženja kao i za jačanje koncentracije, memorije i ostalih mentalnih sposobnosti.
Sastojci:
1,5 kg očišćene bundeve
3,5 l vode
1 kg smeđeg šećera
sok od 5 limuna
po želji možete dodati i cimet te mljeveni đumbir
Priprema:
Bundevu očistite i izrežite na kriške.
U vodu dodajte šećer i narezanu bundevu te kuhajte dok bundeva ne omekša.
Kada je dovoljno mekana propasirajte ju, a zatim u ohlađenu propasiranu tekućinu dodajte sok od limuna te po želji cimet i đumbir.
Ako želite gusti sok tekućini dodajte i propasirano meso bundeve (količinu prema želji gustoće).
Ulijte u sterilizirane staklene boce, ostavite da se ohladi, a zatim pospremite u hladnjak.
Potrošite u roku od 7 dana.