Naslovna  /  Prirodna medicina   /  3 načina kako iskoristiti ljekovita svojstva bundeve

3 načina kako iskoristiti ljekovita svojstva bundeve

 

Od nje se rade maske i oblozi kojima se njeguje i hrani koža. Pripremili smo za vas tri načina kako iskoristiti dobrobiti bundeve.

1. Maska od bundeve za lijepu i zdravu kožu

Bogatstvo antioksidansa, vitamina i minerala čini ovu biljku vrlo dobrim prijateljem kože.  Maska pripremljena od mesa bundeve čisti i hrani kožu, štiti od upala, akni, bora te sunčevih i staračkih pjega. Jednostavna maska od mesa bundeve:

Sirovo meso bundeve zgnječite u pire. Rasporedite ga ravnomjerno po licu i ostavite da djeluje oko petnaest minuta. Isperite mlakom vodom.

Bogatija maska od bundeve

Baza: sjedinite 1/4 šalice bundeve i jedno jaje. Za suhu kožu bazi dodajte žlicu meda. Za masnu kožu umiješajte žlicu soka od jabuka ili brusnica.
Nanesite masku na lice, ostavite da djeluje 15 do 20 minuta, a zatim isperite.  

2. Oblog od bundeve

Oblog od svježe naribane bundeve poznat je kao izvrsno sredstvo za ublažavanje tegoba kod proširenih vena te bolnih i umornih nogu.
Ogulite koru s bundeve, a zatim meso naribajte na ribež.  Svježe usitnjeno meso rasporedite po bolnom mjestu, omotajte tkaninom i ostaviti da djeluje što duže.

3. Sok od bundeve

Napitak od bundeve poznati je narodni lijek za dobro zdravlje bubrega te krvožilnog i probavnog sustava. Pomaže kod upale jajnika, problema s prostatom kao i kod tegoba izazvanih menopauzom.
Dobar je i za smirenje, opuštanje živaca, podizanje raspoloženja kao i za jačanje koncentracije, memorije i ostalih mentalnih sposobnosti.  

Sastojci:

    1,5 kg očišćene bundeve
    3,5 l vode
    1 kg smeđeg šećera
    sok od 5 limuna
    po želji možete dodati i cimet te mljeveni đumbir

Priprema:

Bundevu očistite i izrežite na kriške.
U vodu dodajte šećer i narezanu bundevu te kuhajte dok bundeva ne omekša.
Kada je dovoljno mekana propasirajte ju, a zatim u ohlađenu propasiranu tekućinu dodajte sok od limuna te po želji cimet i đumbir.
Ako želite gusti sok tekućini dodajte i propasirano meso bundeve (količinu prema želji gustoće).
Ulijte u sterilizirane staklene boce, ostavite da se ohladi, a zatim pospremite u hladnjak.

Potrošite u roku od 7 dana.

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja